Arhīvs
14. Maijs, 2024. Krišjānis, Elfa, Aivita, Elvita, Dūda
Pāru kaujas
rezultâti

Asuma tiesai

Oficiālā turnīru sezona ir noslēgta, un sacensties kāriem golferiem gribot negribot jāpievēršas mazāka formāta mačiem. Derību slēgšanai golfā ir mūžsenas tradīcijas, un pastāv milzum daudz visādu variāciju, kas piešķir citu asumu spēlei sen zināmu un arī jaunu paziņu lokā. Tālāk īsi par dažiem populāriem spēles formātiem, kas jo īpaši patīk tiem, kam pēc konkurentu pieveikšanas gribas ko vairāk par pliku rokasspiedienu.

 

Tā kā šos derību spēļu noteikumus, protams, nav izdevusi R&A, dažādas spēlētāju grupas tos mēdz interpretēt pēc saviem ieskatiem.

 

Vilki (wolf)

 

Spēlē četru golferu grupa. Par „vilku” ielozētais spēlētājs izvēlas, vai bedrīti spēlēt vienam pret pārējiem trim, vai kopā ar vēl vienu golferi pret atlikušajiem diviem. Ja „vilks” vēlas spēlēt ar kādu kopā, viņam savs biedrs jāizvēlas uzreiz pēc šī spēlētāja draiva. Piemēram, draivs neizdodas spēlētājam A, bet izdodas spēlētājam B. „Vilks” spēlētāju B par savu biedru var izvēlēties tikai līdz brīdim, kad no tee izsit spēlētājs D.

 

Bedrītes izspēlē un līdz ar to arī derībās uzvar pāris, kurā ir labākais individuālais rezultāts. Ja „vilks” spēlē viens pats, uzvaras gadījumā viņš nopelna divkāršu derību likmi, bet zaudējot maksā divkārši.

 

„Vilks” var izvēlēties spēlēt kā „vientuļais vilks”, kas nozīmē attiecīgi trīskāršu laimētu vai zaudētu likmi. „Vilkam” par savu „vientulību” un gatavību cīnīties vienam pret trim jāpaziņo pirms kāds, viņu pašu ieskaitot, ir sitis no tee.

 

Ik nākamajā bedrītē „vilks” pārmaiņus ir katrs no četriem golferiem.

 

Vilks un mednieki (wolfman)

 

Spēlē trīs golferu grupa, un „vilku” vienmēr nosaka pēc draiva. Par „vilku” kļūst spēlētājs, kam PAR 4 un PAR 5 bedrītēs ir otrais veiksmīgākais (tālākais) sitiens no tee, bet PAR 3 bedrītē - tas, kam pēc pirmā sitiena bumbiņa ir otrā tuvākā bedrītei. Pārējie divi golferi ir „mednieki”.

 

Pēc bedrītes izspēles saskaita „mednieku” sitienu summu, bet „vilka” rezultātu dubulto. Kam rezultāts zemāks, tam tiek derību likme. Ja uz bedrītes izspēli ir likts lats, „vilka” uzvaras gadījumā katrs „mednieks” viņam maksā latu. Ja „vilks” zaudē, viņš pa latam dod katram „medniekam”.

 

Pirmais un pēdējais (aces and dueces, acey ducey)

 

Spēlē četru golferu grupa. Katrā bedrītē labākā rezultāta īpašnieks („pirmais”) no trim pārējiem spēlētājiem saņem noteikto summu, bet sliktākā rezultāta īpašnieks („pēdējais”) atsevišķi katram pirmajā trijniekā maksā citu noteikto summu. Parasti spēlētāji vienojas, ka likme par „pirmo” ir divreiz lielāka nekā par „pēdējo”, taču iespējami arī citi varianti.

 

Ja labākais vai sliktākais rezultāts ir dalīts, izmaksas šajā pozīcijā nenotiek. Ja golferi par to ir vienojušies iepriekš, nākamajā bedrītē likme šajā pozīcijā var dubultoties.

 

Piemēram, likme par „pirmo” ir divi lati, bet likme par „pēdējo” – viens lats. Bedrītes izspēli A pabeidz ar četriem sitieniem, B un C – 5 sitieniem, bet D – 7 sitieniem. A ir „pirmais”, un iekasē no B, C, un D pa diviem latiem. D ir „pēdējais” un maksā A, B un C pa vienam latam. Tādējādi A ir vinnējis septiņus latus (2+2+2+1), B un C ir zaudējuši pa vienam latam (-2+1), bet D ir kļuvis par  pieciem latiem plānāks (-2-1-1-1).

 

Atkarībā no veiksmes un meistarības 18 bedrītes, kā redzams, var būtiski ietekmēt maka saturu, tādēļ ieteicams iepriekš prātīgi vienoties par likmēm. Var arī spēlēt, ņemot vērā katra spēlētāja handikapu.

 

Gaisa likme (air presses)

 

Atsevišķas bedrītes izspēlē divu golferu duelim. Par derību likmi vienojas pirms starta. Lai derības stātos spēkā, pietiek, ja brīdī, kad pretinieka bumbiņa pēc sitiena no tee ir gaisā, viens no golferiem iesaucas „lieku!”.

 

Piemēram, A sitot no tee, B šķiet, ka bumbiņa lido uz rafu. Kamēr bumbiņa lido, B sauc „lieku!”, tādējādi apliecinot, ka ir pārliecināts par pretinieka pieveikšanu šajā bedrītē. Tad uz tee stājas B, un viņa sitiena laikā A ir iespēja ar savu saucienu dubultot likmi. Derības var aizsākt tikai brīdī, kad no tee sit pirmais spēlētājs, lai viņa pretiniekam paliktu iespēja atbildēt ar likmes divkāršošanu.

 

Somas kratīšana (bag raid, pick up sticks)

 

Parasta match-play spēle, tikai pēc katras uzvarētas bedrītes spēlētājam ir tiesības no spēles izslēgt vienu pretinieka nūju. Lai gan teorētiski var „diskvalificēt” ikvienu nūju, spēlētāji parasti vienojas par putera „imunitāti”, jo ripināšana ar citu nūju ir visai bezjēdzīga.

 

Spēles formāts veicina domāšanu un palīdz nestandarta sitienu apgūšanā. Skaidrs, ka šādā spēlē somā jāliek visas 14 atļautās nūjas.

 

Bingo, Bango, Bongo

 

Grupā spēlē divi vai vairāk golferu. Punktus spēlē dod par trim pozīcijām – pirmā bumbiņa uz grīna (bingo), karodziņam tuvākā bumbiņa (bango) un pirmā bumbiņa bedrītē (bongo). Katra no pozīcijām dod vienu punktu. Pēc visu bedrīšu izspēles punktus summē un nosaka uzvarētāju.

 

Spēle īpaši noder, lai līdzsvarotu atšķirīgas meistarības spēlētāju izredzes. Pēc sliktākā sitiena no tee spēlētājam otrais sitiens būs jāizdara pirmajam, tātad ar lielāku iespēju tikt uz grīna un dabūt „bingo”. Tāpat vājākais var tik ātri netikt uz grīna, taču pēc čipa no grīna malas ir lielas izredzes piesist bumbiņu vistuvāk bedrītei un nopelnīt „bango” punktu.

 

Ja vienam golferim bedrītes izspēlē izdevies dabūt „bingo”, „bango”, „bongo”, pēc iepriekšējas vienošanās var šādā bedrītē gūto punktu summu divkāršot.

 

Spēlē jo cieši jāseko etiķetei, un sitiens vienmēr jāizdara tam, kura bumbiņa tobrīd ir vistuvāk bedrītei. Tāpat jāseko sišanas secībai no tee.

Pēdējās izmaiņas , 20.10.2005.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē