Pasaule
29. Marts, 2024. Aldonis, Agija, Ranta, Gudrūna
Pāru kaujas
rezultâti

Klusā vētra golfa Everestā

Kardināla izšķiršanās gaida augstākā līmeņa profesionālā golfa pasauli, kur runas par alternatīvu un naudā peldošu sacensību tūri ir kļuvušas par īstenību. PGA tūre un tās partneri iekuģojuši vētrainā jūrā, kur netrūkst gan principiālu paziņojumu, gan daudznozīmīgas klusēšanas, visām iesaistītajām pusēm īsti vēl neapjaušot, kāda būs jaunā realitāte. 

Jūnijā netālu no Londonas notiks pirmais "LIV Golf Invitational" turnīrs, pulcējot titulētus spēlētājus, kuru interesi veicina Saūda Arābijas milzīgie naudas koferi, bet jaunā pasākuma virzītāja lomā iejuties golfa veterāns Greg Norman. Uzņēmums "LIV Golf Investments" sola kompaktāka formāta spēli, kas piesaistīs izcilus golferus.

Pēc neoficiālas informācijas, par piekrišanu spēlēt jaunajā projektā golferiem maksā bonusus ar sešām nullēm, un nojaušams, ka galvenie finanšu turētāji Saūda Arābijas investīciju fondā negrasās skopoties. Projektam tiek garantēts divu miljardu eiro finansējums, tādējādi spēlētāji var rēķināties ar prāviem ienākumiem.

Gatavību spēlēt "LIV Golf" apliecināja 37 gadus vecais "US Open" un "Masters" čempions Dustin Johnson, kurš vēl februārī zvērēja uzticību PGA tūrei. Viņam kompānijā ir gan Lee Westwood, gan Ian Poulter un Sergio Garcia. Johnson aģents paskaidroja, ka viņa klients izlēmis darboties savas ģimenes interesēs.

Jaunā situācija neizbēgami rada daudz jautājumu, uz kuriem vēl nav atbilžu. 

PGA tūre un viņu partneri Eiropā DP pasaules tūre nav devusi oficiālu atļauju dumpiniekiem spēlēt "LIV Golf" turnīros, kas sāksies 9.jūnijā ar 48 dalībnieku shotgun startu "Centurion Club" laukumā Hertfordšīrā, kur tiks izspēlētas 54 bedrītes. Iespējams, bēgļus vairs nepielaidīs turnīriem PGA tūrē, un nav arī skaidrs, vai viņiem būs vieta Ryder kausa izcīņā. 

Nav arī zināms, ko par jauno situāciju teiks "US Open" un "The Open" organizatori, kas savu turnīru atvērtību ikvienam spēlētājam allaž ir turējuši augstā vērtē. R&A oficiāli situāciju nav komentējusi, un nojaušams, ka "LIV Golf" varētu būt gatavi juridiskiem cīniņiem, kur pretmonopola nostāja varētu izrādīties gana nopietns arguments, kas jau ir nostrādājis citos sporta veidos. 

"LIV Golf" gan arī nevar justies balta zirga mugurā. Uz jautājumiem par cilvēktiesībām naudas devēju valstī Norman sniegtās atbildes, ka kļūdīties var katrs, situāciju neuzlaboja. Savukārt titulētais Phil Mickelson tika uzskatīts par jaunā projekta centrālo elementu, līdz februārī kļuva zināms, ka seškārtējais "Major" čempions saūdarābus nodēvēja par ļaudīm, ar kuriem ir biedējoši sadarboties, un kritizēja Līča valsts režīmu. Tajā pašā laikā PGA tūres vadību Mickelson nodēvēja par alkatīgu un sacīja, ka ar arābiem ir vērts darboties kopā.

Kopš Mickelson biogrāfs publicēja viņa vārdus, golferis sabiedrībā vairs nav rādījies, atsakoties pat no dalības PGA čempionātā, kur viņam būtu bijis jāaizstāv pērn iegūtais čempiona tituls. Patlaban nav arī zināms, vai Mickelson spēlēs "Liv Golf" turnīrā, tiesa, dalībnieku sarakstā viņa vārda nav.

"Liv Golf" tūrē paredzēti astoņi lūgtu dalībnieku turnīri, tostarp viens no tiem kalendārā būs vienlaicīgi ar "Canadian Open", ko atbalsta Kanādas Karaliskā banka - viens no Johnson galvenajiem sponsoriem. Johnson tēls tika izmantots Kanādas turnīra publicitātei, un nav brīnums, ka banka ar notikumu attīstību ir lielā nemierā. 

Nojaušams, ka PGA tūre par iespējamām sankcijām golferiem lems tikai pēc notikuša fakta, un sodi varētu atšķirties tiem, kas aktīvi iesaistījušies alternatīvo sacensību rīkošanā, vai tikai tajās piedalījušies.

PGA tūres vadība iepriekš draudēja dumpiniekiem ar soda naudām, diskvalifikācijām un pat liegumu uz mūžu atgriezties tūrē. Trešdien tūres vadība vēlreiz atgādināja, ka bez brīvlaišanas par dalību alternatīvās sacensībās gaidāms sods. 

Lai golfa vienādojumu padarītu vēl sarežģītāku, savu vārdu profesionāļu sacensību sistēmas pārmainīšanā grib teikt arī Lielbritānijā bāzētā golfa Premjerlīga. Arī Premjerlīga sola, ka naudas tai netrūks, taču rīkotāji grib rast kopīgu valodu ar pašreizējām tūrēm.

Pēdējās izmaiņas , 02.06.2022.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē