Latvija
24. Aprîlis, 2024. Visvaldis, Visvaris, Ritvaldis, Nameda
Pāru kaujas
rezultâti

Kristas pilnās lozes

Drīzo rudeni labā noskaņojumā sagaida Latvijas golfa profesionāle Krista Puisīte, lai gan virspusēji varētu šķist, ka traumas dēļ praktiski izlaista sezona nav vis nekādi labie optimisma vitamīni. Tomēr aizvadītā vasara Kristai ļāva iegūt pārliecību par nākotni, jo lietas uz pareizo pusi ievirzījās gan veselības sakārtošanā, gan profesionālajā karjerā, kas arvien ir mērķēta uz LPGA tūri.

Sāpoša plaukstas locītava Kristai liedza spēlēt un pilnvērtīgi trenēties jau ilgāku laiku. Nepalīdzēja arī progresīvas medicīnas tehnoloģijas ar cilmes šūnu ievadīšanu, un jūlija beigās golferei Rīgā operēja vainīgo skrimsli. Mediķi pēc operācijas atzina, ka konservatīvākas metodes ārstēšanā nebūtu devušas vēlamo rezultātu, toties tagad var pamatoti paļauties, ka viss būs kārtībā, lai arī rehabilitācijas laiks būs skaitāms mēnešos. 

Lai gan Kristai roka pēc griešanas bija ģipsī, kas vēlāk tikai aizstāts ar vieglāku stiprinājuma konstrukciju, viņa nebūt nesēž mājās un negaida, kad paies ārstu ieteiktais locītavas dziedēšanas laiks. Profesionālā spēlētāja pašlaik ir ASV, kur golfā spēcīgajā Ziemeļteksasas universitātē ir gan trenere, gan mācās maģistra grāda iegūšanai biznesā, turklāt augstskolas teicamo infrastruktūru varēs izmantot pašas treniņiem un sportiskās formas kāpināšanai, līdzko ārsti ļaus pa īstam ķerties klāt.

Ziemeļteksasas universitātē Kristas ceļi vēlreiz krustojās ar pieredzējušo treneri Michael Akers, kura vadībā viņa studiju gados spēlēja Teksasas valsts universitātes komandā. Krista par Akers asistenti kļuva konkursa ceļā, tomēr grūti iedomāties, ka tas būtu noticis, ja zinošais speciālists savas bijušās audzēknes prasmēs nesaskatītu vajadzīgās kvalitātes, par kuru esamību viņam, acīmredzot, nav nekādu šaubu. 

Kristas pienākumos ir gan komandas treniņu vadīšana, gan konsultācijas un psiholoģiskās sagatavotības nodarbības. Piecas Ziemeļteksasas universitātes spēlētājas mērķē uz profesionālu karjeru golfā, un kas gan viņām varētu palīdzēt vairāk, ja ne golfere ar spilgtu karjeru studentu sportā, lielu pieredzi "Symetra" tūrē, pārvarētu LPGA kvalifikāciju un dalību arī LPGA tūres sacensībās. Kristai trenera asistenta pienākumi prasa vairākas stundas dienā, bet pārējo dienas daļu paņem gan mācības tajā pašā augstskolā, gan nodarbības sporta zālē. 

Tādējādi Kristas laiks pašlaik ir piepildīts vairākās svarīgās jomās, neraugoties uz rokas dziedēšanu, kas ilgs vēl vairākus mēnešus. Krista atzīst, ka līdz šim smagākais bija pieņemt situāciju, kurā laiks pazuda bezjēdzīgi, jo golfere nevarēja ne trenēties, nedz spēlēt, un izpalika arī iespēja sevi pilnveidot mācībās. 

Gluži tāpat kā Kristapam Porziņģim kājas dziedēšanā, arī Kristai Puisītei ārsti nesteidz paziņot noteiktu datumu, kad viņa varēs ņemt rokās draiveri un stāties uz tee. Trīs mēneši pēc operācijas ir minimālais laiks, pēc kura jau varētu sākt domāt par treniņiem saudzīgākā režīmā, bet diskomforts operētajā plaukstas locītavā varētu saglabāties pat pus gadu. Tādēļ svarīgi, ka Ziemeļteksasas universitātē Kristai ir zinoši speciālisti fizioterapijā ar specializāciju uz golferiem, lai pakonsultētu, kad varbūt ko var darīt arī caur sāpēm, kas locītavas pilnvērtīgas darbības atgūšanai droši vien ir neizbēgamas, kā arī zinās pateikt, kā nenodarīt sev pāri un izvairīties no satraumēšanās riska.

Pilnai laimei Kristai droši vien pietrūks Floridas klimata, jo Ziemeļteksasā ziema tomēr ir pavēsa, lai arī golfam citādi piemērota, jo sniegs te uzsnieg reti. Krista gan uzsver, ka aukstākā klimatā spēs adaptēties, lai arī salšana viņai diez kā netīk. Vēl viena laba iespēja būs izmantot augstskolas kvalitatīvās treniņu iespējas telpās. 

Vēl ir pāragri sarakstīt Kristai turnīru kalendāru un plānot, kā tieši notiks viņas atgriešanās sacensību apritē. Tomēr skaidrs, ka tā būs spēlēšana LPGA fārmtūrē, kur Kristai 'slimības lapa' vietu saglabāja arī pēc savainojuma dēļ izlaistas sezonas. Tālāk jau būs iespēja cīnīties par vietu LPGA tūrē vai nu pēc vietas "Symetra" tūres topā, vai tūres kvalifikācijā, ko 120 labākās fārrmtūres spēlētājas sāks uzreiz otrajā kārtā. Krista arī ir gandarīta, ka "Symetra" tūre beidzot ir novērtēta atbilstoši tās spēlētāju sastāvam, un par panākumiem pasaulē spēcīgākās dāmu tūres satelīttūrē varēs saņemt būtiski vairāk punktu pasaules rangā. Tas ar vairākiem labiem turnīru rezultātiem jau pavērtu saulainas izredzes kvalificēties arī 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. 

ASV Krista ir kopš augusta vidus, un golfere saka, ka arvien saglabā pozitīvu attieksmi. Notikumu virzība rāda, ka veiksmīgam karjeras turpinājumam Krista ir ieguvusi drošāku un stabilāku pamatu nekā gadu iepriekš, un varam pamatoti cerēt, ka nākamvasar Latvijas karodziņš augsta līmeņa profesionāļu sacensībās atkal pakāpsies labāko vidū. 

Pēdējās izmaiņas , 04.09.2018.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē