Latvija
28. Marts, 2024. Gunta, Ginta, Gunda
Pāru kaujas
rezultâti

Uz veselo saprātu paļaujoties

Nākamā nedēļas nogale golferiem nesīs gan jaunus turnīrus, gan tāpat kā pārējiem Eiropas pilsoņiem arī vispārīgās datu aizsardzības regulas stāšanos spēkā. Par jauno regulu ir dzirdētas arī tādas pašmāju ierēdņu interpretācijas, kuru īstenošana līdz nepazīšanai izmainītu pašlaik īstenotos sporta sacensību organizēšanas principus.

Īsumā var piebilst, ka personas dati ir arī vārds un uzvārds, tādēļ ne viens vien jau ir uzdevis jautājumu, vai pilnu sacensību rezultātu vai dalībnieku saraksta publicēšana pēc 25.maija nebūs pretrunā ar Eiropas noteikumiem.

Viens no atslēgas jēdzieniem, kas regulā attiektos uz sporta sacensību rezultātu atainošanu, šķiet ir 'sabiedrības intereses'. Jēdziens gana plaši interpretējams, un šonedēļ Latvijas Radio raidījumā no Datu valsts inspekcijas nodaļas vadītāja Laura Linaberga bija iespēja dzirdēt, ka sporta sacensībās 'sabiedrības interesēm' atbilstoša būtu uzvarētāja vai laureātu nosaukšana vārdā un uzvārdā. Tālāk tabulā pilnīgi pietiekot, ja pretim rezultātam ir dalībnieka numurs.

Par datu aizsardzību sporta sacensībās raidījumā var noklausīties apmēram no 30. minūtes.

Protams, racionālākais risinājums šķiet sacensību nolikumā iekļauts punkts, ka dalībnieks piekrīt savu personas datu apstrādei un likumsakarīgi līdz ar to nonākšanai rezultātu tabulā. Tajā pašā laikā var tikt atzīts par nepamatotu atteikt dalību kādam tikai tāpēc, ka viņš nepiekrīt savu personas datu, tātad vārda un uzvārda, publicēšanai. 

Regula paredz, ka apstrāde ir likumīga tikai tad, ja datu subjekts ir devis tam savu piekrišanu, bet datu apstrādātājam ir jāspēj uzskatāmi parādīt, ka persona ir piekritusi savu personas datu apstrādei. Turklāt jaunietim līdz 16 gadu vecumam viņa datu apstrāde likumīga ir tikai tad, ja piekrišanu ir devusi persona, kurai ir vecāku atbildība par bērnu. 

Tāpat regula paredz, ka personai ir tiesības atsaukt savu piekrišanu jebkurā laikā un atsaukt piekrišanu ir tikpat viegli kā to dot. Tātad pēdējās vietas īpašnieks varēs savu piekrišanu atsaukt vienlaicīgi ar rezultātu kartītes iesniegšanu. Vai nākamajā dienā, vai arī pēc gada, diviem vai desmit. 

Regulā ir minēta arī datu arhivēšana - tā ir pieļaujama 'sabiedrības interesēs', bet datu subjektam, balstoties uz iemesliem saistībā ar viņa īpašo situāciju, ir tiesības jebkurā laikā iebilst pret savu personas datu apstrādi.

Tajā pašā laikā regula būtībā satur arī aicinājumu nešķirties no veselā saprāta, vēstot, ka jāsaglabā līdzsvars starp noteikumiem, ar kuriem reglamentē vārda un informācijas brīvību un personas datu aizsardzību.

Vispārīgā datu aizsardzības REGULA

Pēdējās izmaiņas , 20.05.2018.

Komentāri[]
 
Dienas foto



Golfs.lv jautā

Pēc "Jūrmala Golf Club & Hotel" nākamais laukums Latvijā taps

Piecu gadu laikā
5-10 gados
Ne tik pārskatāmā nākotnē